MENÜ
Napsütöde Lángos Palacsintázó
Háziasan, retro minőségben - élvezze az ízeket, ahogy otthon!

 

Nyírfacukor = xilit, a természetes édesítő


Több néven is találkozhatunk ezzel a cukoralkohollal: Xilit, Xylitol, nyírcukor, nyírfacukor.

A Kiss Márta féle Nyírfacukor = Xilit vagy Xylitol ( xylit ) fa alapanyagból készüló, Finn eredetű természetes édesítő. Nem vált ki inzulin választ, ezért cukorbetegek is biztonságosan fogyaszthatják.

  • 100%-ban természetes
  • Fa alapanyagból
  • Származási helye: Finnország
  • Génmanipuláció mentes = GMO mentes
  • Glikémiás indexe: 7
  • 40%-kal kevesebb kalóriát, illetve 75%-kal kevesebb szénhidrátot tartalmaz, mint a finomított cukor
  • Étvágycsökkentő hatású, késlelteti az éhségérzetet
  • 1000g-os és 500 g-os kiszerelésben kapható:)

Táplálkozási érték 100 grammra vetítve:

- Energia tartalma: 240kcal (A kristálycukoré 380 kcal!)

- Szénhidrát: 100g

- Fehérje: 0g

- Zsírtartalma: 0g

- Gi index: 7 (a glükózé: 100 a fruktózé: 19)

 

Mi a xilit?

A xilit (angolul: xylitol) egy természetes cukor.

Neve hallatán egy mesterséges édesítőszer juthatna eszünkbe, de egyáltalán nem az.

A xilit egy édes, kristályos szénhidrát, ami a természetben, a legtöbb gyümölcsben és zöldségben, nyírfában, keményfában megtalálható, még az emberi szervezetben is.

A Xilit egy alacsony energiatartalmú, alacsony glikémiás indexű, fogbarát édesítő.

A xilitet ma már több cég nagy tételben állítja elő, van, amit kukoricacsutkából, van, amit keményfa felhasználásával. A mi termékünk finn eredetű, GMO mentes, és keményfa alapanyagból készül.

 

Élettani hatásai:

Eleink is csapoltak régen pl. nyírfacukrot, amit el is fogyasztottak, hisz ők régóta ismerték egészségőrző szerepét. Mik is ezek?

- nem hizlal oly mértékben, mint a hagyományos kristálycukor, mivel 40%-al kevesebb kalóriát tartalmaz, súlyproblémákkal küzdőknek ideális

- a xilit a szervezetben lassan szívódik fel és alakul át, ezért tovább van jóllakottság érzésünk a fogyasztása után.

- nem savasítja a szervezetet, pH értéke: 5,8

- antibakteriális hatású

- nem rontja a fogakat, mert gátolja a fogszuvasodást okozó baktériumok elszaporodását

- gátolja a lepedékképződést és ez által a fogkő kialakulását is.

- nem emeli hirtelen meg a vércukorszintet, sőt egyenletesen alacsonyan tartja.

- cukorbetegek is biztonsággal fogyaszthatják

- nem táplálja az élesztőgomba-féléket, ezért élesztős tészta készítésére nem alkalmas

- mivel nem táplálja a gombaféléket, Candida diétában tökéletesen alkalmazható

- emésztést elősegítő, gátolja a székrekedést

- mivel rostként működik a tápcsatornában, ezért az arra érzékenyeknél hasmenést okozhat. Számukra a fokozatos hozzászoktatást ajánljuk.

 

Tudta-e?

- Több, mint 100 éve ismeri a tudomány a xilitet, a 70-es évek óta pedig klinikai tanulmányok sorozatát végezték vele, hogy bebizonyítsák egészségvédő hatásainak sokaságát.

- A Turku Egyetem finn tudósai, azt vizsgálták, hogy a xilit milyen szerepet játszik a szájhigiéniában. Megállapították, hogy teljesen más hatásmechanizmusa van, mint az általunk régóta ismert kristálycukornak. A xilit jelenlétében az erjedési folyamatok nem tudnak végbemenni, és a szájüregben lévő baktériumok nem alakítják savvá, ami megtámadja a fogzománcot. Másképp kifejezve, segít a száj megfelelő sav-bázis egyensúlyát beállítani.

A xilit fogyasztás fogmosás után, és lefekvés előtt, védi a fogakat és az ínyt. Meglepő módon, ellentétben a kristálycukorral, a xilit őrzi fogaink épségét, ha a fogunkon hagyjuk éjszakára. Megfelelő használattal a xilit megállíthatja a fogszuvasodás folyamatát!

- Amíg mi emberek minden gond nélkül fogyaszthatjuk a xilitet, addig kutyáknak ne adjunk belőle, mert az ő szervezetük másképp reagál rá. Hipoglikémiát okoz náluk, sőt májkárosodást is. Ha mégis enne belőle házikedvencünk, hívjunk hozzá állatorvost!

 

- a xilit igen alacsony glikémiás indexe miatt (GI=7, szemben a kristálycukor GI= 68), vércukorszint ingadozás alig lép fel, a vércukorszintet alacsonyan tartja. A xilit lényegében cukoralkoholnak minősül, így csak kis része szívódik fel, ezért nem terheli az inzulinháztartást. A xilitnek először cukorrá kell alakulnia a szervezetben, mielőtt felszívódik. Ebben a folyamatban szénhidrát-tartalmának valójában a fele hasznosul. Hiába van 100g szénhidrát 100 g xilitben, ebből a szénhidráttartalomból 50 g épül be az anyagcsere folyamatába.

 

- ahogy sok minden más dologra is igaz, a mértékletesség itt is fő szempont kell, hogy legyen.

A napi 150 gramm fogyasztást ne lépjük túl, mert arra érzékeny egyéneknél hipoglikémiát okozhat.

 

- felhasználása megegyezik a cukorral, mellékíz nélküli, bár egy kis hűs érzést kelthet az íze.

Arra figyeljünk oda, hogy cukoralkohol lévén hasmenést okozhat, ha túl sokat használunk belőle.

 

  • Tárolási javaslat: a xilit páraszívóképessége rendkívül magas, ezért felbontás után kérjük visszazárni.

Egészségükre!!

 

Bővebb infó:

Tel: 06 20-971-3939

 

Hírek

  • Elérhetőségeink, nyitvatartás:
    2012-03-09 15:38:27

    NAPSÜTÖDE LÁNGOS-PALACSINTÁZÓ, 1118.Frankhegy u.6.

    NYITVATARTÁS: H-P 10-20h, SZO:10-18h VASÁRNAP:ZÁRVA

    Előrendelés: 06 20/ 57 46 227

Asztali nézet